در سال گذشته و همزمان با ساخت یک فیلم مستند در مورد کره زمین، من رهسپار نواحی مختلفی نظیر ایسلند، کوه های هیمالیا و قطب شمال شدم. مشاهده صدها هزار پنگوئن در کنار هم، یکی از زیباترین مناظری بود که من در این سفر طولانی به دور زمین مشاهده کردم. دیدن فک های عظیم الجثه نیز خاطره ای فراموش نشدنی است. البته امکان داشت که شما بر روی سیاره ای دیگر زندگی می کردید، اما شما اینک بر روی سیاره زمین و در میان دو سیاره زهره و مریخ ساکن هستید.
صدای تردد اتومبیل ها، بوق ماشین ها، ازدحام مردم و خلاصه انواع صداهای بلند و کوتاه به قدری زندگی ما را در شهرهای بزرگ تحت تاثیر خود قرار داده است که گویی تمام این صداها به نوعی جزء لاینفک زندگی ماهستند.
فروپاشی یخ در امتداد سواحل جنوبگان با بارش برف درون قاره ترمیم می شود. دانشمندان با یافتن شواهدی از اینکه سرعت کاهش یخ بیش از اندوخته شدن آن است، نسبت به این پدیده هشدار دادند.
اثر گلخانه ای واقعیت ژئوفیزیکی زندگی است. گازهای اتمسفری همچون دی اکسید کربن و متان گرما را به تله انداخته و برای زندگی موجودات کره زمین حفظ می کنند. این گازها سطح سیاره زمین را ۳۳ درجه سانتی گراد، از زیر نقطه انجماد تا میانگین کنونی ۱۷ درجه سانتی گراد، گرم می کنند.
با گرم شدن تدریجی آب و هوای کره زمین و تغییرات گسترده زیست محیطی نظیر افزایش گازهای دی اکسید کربن و گلخانه ای، آب شدن یخچال های طبیعی قطب جنوب و شمال، افزایش ارتفاع آب اقیانوس ها، کاهش بارش برف در بسیاری از نقاط، افزایش بی سابقه توفان ها و خشکسالی های گسترده، کره خاکی در شرایطی بحرانی قرار گرفته است که مخاطرات ناشی از آن، همه مردم دنیا را دربر خواهد گرفت.
بحران کمبود آب شیرین دیگر صرفاً به مناطق خشک یا نیمه خشک اختصاص ندارد، چرا که شواهد متعددی حکایت از آن دارد که حتی مناطقی که قرن ها با فراوانی آب روبه رو بوده اند، امروزه با مشکلاتی جدی روبه رو هستند. تخریب جنگل ها، احداث سدهای عظیم، ورود مواد آلاینده به سفره های زیرزمینی، افزایش جمعیت زمین، مصرف بیش از اندازه آب در عرصه کشاورزی و دامپروری و...
گسترش گازهای گلخانه ای با پیامدهای متعددی چون افزایش دمای زمین، تشدید آلودگی، ذوب شدن یخ های قطبی، تغییر چرخه جریان های آب گرم و... همراه می باشد که تداوم بی توجهی به این مسایل، روزبه روز شرایط را نگران کننده تر خواهد نمود. اما نکته اساسی آن است که تلاش های سازمان های مردمی و جوامع محلی، بدون توجه دولتمردان و رهبران سیاسی، راه به جایی نخواهد برد.
لستر براون برای طرفداران محیط زیست در سرتاسر جهان نامی آشناست. او یکی از تاثیرگذارترین متفکران عصر حاضر است و حتی می توان او را رهبر معنوی جنبش محیط زیست نامید.
پرسش و پاسخ با نویسنده کتابی در مورد زندگی ناپیدای زباله، موضوع این مقاله است. نقش آمریکا در تولید زباله و آلوده ساختن محیط زیست به خوبی در این نوشته پیداست. زباله یک مسأله جهانی است و برای حل موضوع پسماندها و ضایعات نیاز به مبارزه ای جدی با فرهنگ مصرفی و منافع کارخانه داران بزرگ است.
چگونه می توان فجایع موجود در اقیانوس ها و دریاهای آزاد را درک نمود؟
در سایه سرازیر شدن میلیون ها تن از انواع پسماندهای سمی و شیمیایی، پلاستیک، موادنفتی و انواع دیگر پسماندها، صید صنعتی ماهی، تخریب تپه های مرجانی و اسیدی شدن آب های این مناطق، امروزه اقیانوس ها و دریاهای آزاد، وضعیتی بسیار فاجعه آمیز و اسفبار یافته پیدا کرده اند.
خلیج فارس، دارای متنوع ترین اکوسیستم های جهان بوده که از نظر تنوع رویشگاههای گرمسیری، گونه های مختلف جانداران آبزی و ... دارای شرایط بسیار ویژه ایست. متأسفانه در چند سال اخیر احداث مجتمع های متعدد نفت، گاز و پتروشیمی در کنار آن باعث ایجاد پسابهای نفتی و شیمیایی، جمع شدن مواد زائد، دفع زباله، آلودگی صوتی، سوزاندن گازهای تفکیکی و ... شده که این امر محیط زیست و اکوسیستم منطقه را به چالش کشیده است.
متیل ترسیو یک ماده آلی مصنوعی اکسیژن دار است که پس از اثبات جنبه های سوء بهداشتی و زیست محیطی سرب بعنوان جایگزین آن معرفی و امروزه در ایران و برخی از کشورای جهان بصورت گسترده در بنزینهای بدون سرب استفاده می شود.