پنومونی در اثر عفونت ریه ها ایجاد می شود.عفونت بیشتر کیسه های هوایی موجود در ریه و به میزان کمتر مجاری هوایی انتقال دهنده هوا به ریه ها را،در گیر می کند.بخش هایی از ریه که دچار عفونت شده است توسط مایع پر می شود.این مایع حاوی گلبول های سفیدی است که با عفونت مقابله می کند.
- دلایل پنومونی چیست؟ منشأ پنومونی از کجاست؟
پنومونی توسط جرم ها (ارگانیسم های کوچک که میتوانند منجر به بیماری شود) ایجاد میشود
.ویروس ها ،باکتری ها و قارچها انواعی ازجرم های ایجاد کننده ی پنومونی هستند.
این جرم ها معمولا در ریه افراد سالم وجود ندارند.گاهی اوقات جرمها توسط جریان خون به ریه ها میرسند ولی اغلب توسط قطرات ریز آب موجود در هوای تنفسی(قطرات تنفسی) به ریه ها منتقل می گردند.منبع این جرمها افرادی هستند که با سرفه و عطسه کردن باعث انتشار جرم های موجود در قطرات تنفسی خود میشوند.
گاهی اوقات میکروب ها از مکان های ناشایع منشأ می گیرند.پنومونی لژیونلائی یکی از انواع پنومونی است که توسط جرم هایی ایجاد میشود که در آبهای گرم زندگی می کنند. جرم هایی که باعث پسیتاکوز می شوند معمو لا از پرندگان بخصوص طوطی منشأ میگیرند. استافیلو کوک مقاوم به متی سیلین معمولا در بیمارستان ها یافت میشود و میتواند در افرادی که به علل متفاوت در بیمارستان پذیرش می شوند، ایجاد پنومونی کند.
- چه کسی مبتلا به پنو مونی می شود؟
هر کسی میتواند به پنو مونی مبتلا شود. حتی افراد سالم هم ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.با این وجود جرم ها بیشتر به ایجاد عفونت در افراد با نقص ایمنی که دفاع طبیعی بدن در آن ها کاهش یافته ،تمایل دارند. افراد در سنین بسیار بالا و بسیار پایین (نوزادان و افراد مسن) ریه ها سیستم دفاعی ضعیف تری دارند و بنابر این پنومونی در سنین ابتدایی و انتهایی زندگی بیشتر دیده می شود.
سایر مواردی که میتواند سیستم دفاعی ریه ها را تضعیف سازد شامل:سیگار تنباکو،عفونت های ویروسی که راههای تنفسی را در گیر می کند(مانند سرماخوردگی معمولی) و سایر عفونت های ویروسی(مانند .(HIV بعضی دارو ها هم باعث تضعیف سیستم ایمنی و بیماری های جدی می شوند مانند داروهایی که در درمان کانسر کاربرد دارند .عمل جراحی هم میتواند باعث آسیب پذیر شدن افراد شود.بهمین علت است که پنومونی در بیمارانی که قبلا به دلایل دیگر در بیمارستان بستری بوده اند پیشرفت می کند.
- چگونه متوجه شویم مبتلا به پنومونی بوده ایم؟
اگر فردی به پنومونی مبتلا شده باشد بطور حتم علایمی از بیماری را داشته اما به علت تشابه علایم با سایر بیماری ها ممکن است با آنها اشتباه گردد .
- علایم شایع عبارتند از:
- سرفه ،گاهی اوقات همراه با خلط زرد،سبز یا بهمراه رگه های خونی.
- تنگی نفس .
- درد قفسه سینه،که با نفس کشیدن تشدید میشود.
- تب.
- لرزهای گهگاهی.
- کاهش اشتها.
- ضعف.
- پزشک چگونه پنو مونی را تشخیص می دهد؟
همانطوری که پزشک سؤالاتی درباره ی علایم بیماری از شما میپرسد، ممکن است با سمع نواحی گرفتار در ریه ها توسط گوشی پزشکی قادر به شنیدن صداهایی غیر طبیعی باشد. بیماری به سادگی تشخیص داده نمیشود، با وجود این ،معمولا در عکس ساده ی قفسه ی سینه بیماری تأ یید می شود.
- درمان پنومونی چگونه است؟
درمان اصلی پنو مونی آنتی بیوتیک میباشد.بیشتر افراد با استراحت در منزل حال عمومی بهتری پیدا می کنند، اما افراد با بیماری شدیدتر باید در بیمارستان بستری شوند تا سطح اکسیژن خون آنها تحت نظر باشد و مایعات بصورت سرم به آنها تجویز گردد. با وجود اینکه بیشتر افراد حال عمومی بهتری پیدا می کنند ، اگر بیماری بسیار شدید باشد ، حتی با بهترین شیوه ی درمان ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
- در صورت ابتلا به پنومونی چه کنیم؟
داروهایی راکه پزشکتان تجویز می کند ،به موقع مصرف نمایید و دوره ی درمانی آنتی بیوتیک را تمام کنید.
اگر با درمان بهتر نشدید ، بخصوص اگر تب شما قطع نشد یا نفس کشیدن برایتان مشکل شد، مجدداٌ با پزشک خود تماس بگیرید.
شما ممکن است در اتاقی مجهز به مرطوب کننده ای که رطوبت هوا را افزایش می دهد و ریه های آزرده راتسکین می بخشد ، آرامش بیشتری داشته باشید.
استراحت کافی داشته باشید.
- در عرض چه مدتی علایم تخفیف می یابد؟
بیشتر علایم مانند درد قفسه سینه وتب ،در عرض چند روز تخفیف می یابد. سرفه معمولا 2تا 3 هفته طول می کشد تا برطرف شود ،ولی خستگی و ضعف ممکنست ماهها زمان برد تا بطور کامل برطرف گردد. اگر علایم شما در حد انتظار بهبود نیافت و یا چنانچه بیماری عود کرد با مراجعه به پزشک بررسی بیشتری در خصوص یافتن علتی که باعث افزایش ریسک پنومونی در شما گشته است انجام می پذیرد .
- پیشگیری:
جرم های مسبب پنومونی بسیارشایع هستند و پیشگیری از آن ها دشوار می باشد.با این وجود پیشگیری از اعمالی که به سیستم دفاعی ریه ها آسیب می رساند می تواند کمک کننده باشد(مثل قطع سیگار).واکسن میتواند از ابتلا به برخی انواع پنومونی جلوگیری نماید. بیشتر کشو رها توصیه به واکسیناسیون در افراد در معرض خطر می کنند (افراد مسن) . واکسن هایی که بیشتر توصیه به آن ها شده است آنفولانزا و پنوموکوک می باشد.
پنومونی باکتریایی
پنومونی باکتریایی عفونت و التهاب ریه در اثر باکتری ها. این بیماری معمولاً مسری نیست . د رهمه سنین بروز می کند ولی درکودکان خردسال و بزرگسالان بالای 60 سال شدیدتر است .
علایم شایع
تب بالای 9/38 درجه سانتیگراد و لرز
کوتاهی نفس
سرفه همراه با خلط حاوی خون یا رگه های خونی
تنفس سریع
درد سینه که با نفس کشیدن بدتر می شود.
درد شکم
خستگی
کبودی لب ها و ناخن ها (نادر)
علل
عفونت با باکتری هایی نظیر پنوموکوک ، هموفیلوس ، استرپتوکوک یا استافیلوکوک .
عوامل افزایش دهنده خطر
سن (نوزادان ، شیرخواران و بزرگسالان بالای 60 سال )
تجویز داروهای ضد سرطان
استعمال دخانیات
بیماری های تضعیف کننده مقاومت بدن نظیر بیماری های قلبی ، سرطان ، سل ، نارسایی احتقانی قلب ، دیابت ، یا بیماری های مزمن ریوی
جراحی اخیر
نامطلوب بودن وضعیت سلامت عمومی به هر دلیل
زندگی در شرایط پرجمعیت یا غیر بهداشتی
ضعف دستگاه ایمنی ناشی از بیماری ها یا داروها
اعتیاد به الکل
بستری بودن در بیمارستان
پیشگیری
اقدام فوری برای درمان عفونت های تنفسی
واکسیناسیون علیه پنوموکوک و آنفلوانزا در مورد افرادی که در معرض خطر آن قرار دارند.
اجتناب از عوامل خطرساز تا حد امکان
عواقب مورد انتظار
معمولاً با درمان در عرض 2-1 هفته بهبهود می یابد، ولی در خردسالان یا سالمندان ممکن است بیشتر به طول انجامد.
عوارض احتمالی
تراوش جنبی (تجمع مایع بین دو لایه پرده پوشاننده ریه ها)
گسترش عفونت
آبسه ریه
درمان
اصول کلی
- بررسی های تشخیصی ممکن است شامل بررسی های آزمایشگاهی نظیر کشت خلط ، کشت خون و شمارش سلول های خونی و نیز عکس ساده قفسه سینه و اسکن ریه باشد.
- بستری در بیمارستان برای موارد متوسط تا شدید ممکن است لازم باشد. ممکن است حمایت تنفسی ، تجویز مایعات وریدی ، تخلیه ترشحات تنفسی و داروهای وریدی ضرورت یابد.
- در موارد خفیف ممکن است درمان در منزل انجام شود.
- برای مرطوب کردن هوا از یک دستگاه مرطوب کننده با بخار سرد استفاده کنید. ریختن دارو در دستگاه مرطوب کننده جهت بخور احتمالاً سودمند نخواهد بود. دستگاه مرطوب کننده را هر روز تمیز کنید.
- در صورتی که سرفه همراه خلط یا موکوس باشد نباید از داروهای ضد سرفه استفاده کرد زیرا در این شرایط سرفه به تخلیه ترشحات ریوی کمک می کند.
- در صورتی که سرفه خشک ، بدون خلط و دردناک باشد از داروهای ضد سرفه می توان استفاده کرد.
- از یک بالشتک گرم کننده تنظیم شده بر روی درجه حرارت کم یا کمپرس داغ برای تخفیف درد سینه استفاده کنید.
داروها
آنتی بیوتیک ها برای مقابله با عفونت
برای تسکین ناراحتی خفیف ممکن است استفاده از داروهای بدون نسخه نظیر استامینوفن ، کافی باشد.
فعالیت
تا هنگام کاهش تب و برطرف شدن درد و کوتاهی نفس در بستر استراحت نمایید. پس از درمان ، فعالیت های طبیعی خود را هر چه سریع تر از سر بگیرید.
رژیم غذایی
رژیم غذایی خاصی نیاز نیست . مصرف مایعات را افزایش دهید؛ هر ساعت حداقل یک لیوان آب یا آشامیدنی های دیگر بنوشید. افزایش مصرف مایعات به رقیق شدن ترشحات ریوی و در نتیجه آسانتر شدن تخلیه آنها با سرفه کمک می کند.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر شما یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم پنومونی (ذات الریه) باشید.
بروز موارد زیر در طی درمان :
ـ تب
ـ درد غیر قابل تسکین با گرم کردن یا داروهای تجویز شده
ـ تشدید کوتاهی نفس
ـ تیرگی یا کبودی ناخن های دست و پا یا پوست
ـ خلط خونی
ـ تهوع ، استفراغ یا اسهال
- اگر دچار علایم جدید و غیرقابل توجیه شده اید . داروهای تجویزی ممکن است باعوارض جانبی همراه باشند.
پنومونی ویروسی pneumonia viral
پنومونی ویروسی عفونت ریوی ناشی از ویروس ها. این عفونت ممکن است مجاری تنفسی تحتانی (نایژه ها، نایژک ها و ریه ها) یا مجاری تنفسی فوقانی (بینی ، گلو، لوزه ها، سینوس ها، نای و حنجره ) را درگیر سازد.
علایم شایع :
تب و لرز
درد عضلانی و خستگی
سرفه با یا بدون خلط یا «خروسک »
تنفس سریع و همراه با دشواری (گاهی )
درد سینه
گلودرد
بی اشتهایی
بزرگ شدگی غدد لنفاوی گردن
کبودی ناخن ها و پوست
علل
عفونت های ویروسی ، شامل آنفلوانزا، آبله مرغان و ویروس سن سیشیال تنفسی (RSV) (به ویژه در بزرگسالان )، ویروس های تنفسی ، سرخک ، وسیتومگالوویروس (به ویژه در شیرخواران ).
عوامل افزایش دهنده خطر
دوره نوزادی و شیرخوارگی
سن بالای 60 سال
آسم
فیبروز کیستیک
استنشاق جسم خارجی به داخل ریه
استعمال دخانیات
زندگی در شرایط پرجمعیت یا غیربهداشتی
پیشگیری
واکسیناسیون سالیانه علیه آنفلوانزا در گروه پرخطر (مبتلایان به بیماری های قلبی ، ریوی یا سایر بیمای های مزمن ، کارکنان پزشکی و افراد بالای 65 سال ) توصیه می شود.
واکسیناسیون علیه سرخک در کودکان
عواقب مورد انتظار
معمولاً در عرض چند روز تا یک هفته بهبود می یابد. خستگی پس از بیماری ویروسی شایع است .
عوارض احتمالی
عفونت باکتریایی ثانویه ریه
درمان
اصول کلی
بررسی های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش های خون ، کشت خلط و عکس ساده قفسه سینه باشد.
در اکثر بیماران درمان این عفونت در منزل انجام می گیرد.
از یک دستگاه مرطوب کننده با بخار سرد برای مرطوب کردن هوا استفاده کنید. ریختن دارو درون دستگاه مرطوب کننده جهت بخور احتمالاً سودمند نخواهد بود. دستگاه مرطوب کننده را هر روز تمیز کنید.
از یک بالشتک گرم کننده یا کمپرس گرم بر روی قفسه سینه برای تخفیف درد سینه استفاده کنید.
تشویق بیمار به سرفه کردن و تنفس عمیق جهت کمک به تخلیه ترشحات ریوی توصیه می گردد. تخلیه ترشحات باید با دقت انجام شود.
داروها
ممکن است از داروهای ضد ویروس استفاده شود.
در موارد عفونت با ویروس هرپس یا آبله مرغان ، آسیکلوویر ممکن است تجویز شود.
در موارد عفونت با RSV یا موارد شدید آنفلوانزای آ یا ب بخور ریباویرین ممکن است تجویز شود.
برای درد خفیف ، تب و احتقان ممکن است از داروهای بدون نسخه ، نظیر استامینوفن یا قطره های بینی ، اسپری ها یا قرص های ضداحتقان استفاده شود.
آنتی بیوتیک ها برای مقابله با عفونت باکتریایی ثانویه (در صورت وجود) تجویز شود.
فعالیت
استراحت در بستر تا هنگام برطرف شدن تب ، درد و کوتاهی نفس حداقل به مدت 48 ساعت ضروری است . پس از آن می توان فعالیت های طبیعی را به آهستگی از سر گرفت . بسیاری از بیماران تا 6 هفته پس از بهبودی احساس خستگی و ضعف دارند، بنابراین نباید انتظار داشت که بیمار به سرعت به توان اولیه خود بازگردد.
رژیم غذایی
رژیم خاصی نیاز نیست ، ولی باید به هر طریق ممکن سعی شود تا میزان دریافتی مواد مغذی و مایعات در حد طبیعی حفظ شود. هر ساعت باید حداقل یک لیوان پر، مایعات مصرف شود. این کار به رقیق تر شدن ترشحات ریوی و در نتیجه تخلیه آسان تر با سرفه کمک می کند.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم پنومونی ویروسی باشید.
بروز موارد زیر در طی درمان :
ـ افزایش درجه حرارت به بالاتر از 9/38 درجه سانتیگراد
ـ درد غیر قابل تحمل ، با وجود مصرف مسکن و گرم کردن محل درد
ـ تشدید کوتاهی نفس
ـ کبودی پیشرونده ناخن ها و پوست
ـ خلط خونی
ـ تهوع ، استفراغ یا اسهال
پنومونی در دوران بارداری
عفو نت پارانشیم ریه پنومونی گفته میشود پنومونی شایعترین عفونت غیر مامایی در دوران حاملگی بوده و علل تشخیص داده شدﮤ ان همانند دوران غیر بارداری بوده و به ترتیب شیوع عبارتند ازاسترپتوکوک پنومونی0 هموفیلوس انفولانزا ،عوامل اتپیک،ویروسها،قارچها وپاتوژنهای روده اند
اثرات پنومونی بر جنین׃پنومونی باعث افزایش زایمان زودرس ومرگ ومیر پری ناتال میشود مار کمترازافراد غیرحامله بوده ودر برخی گزارشات با افزایش مرگ ومیر همراه بوده است
ارزیابی׃
معاینه ی بالینی بایستی به دقت انجام شود ودرصورت شک به پنومونی یاوجود علایم تنفسی فوقانی بارز بیش از دو هفته باید حداقل رادیوگرافی رخ ونیمرخ قفسه ی سینه به عمل اید0
موارد عادی وبدون عارضه ی بیماری بجز رادیو گرافی قفسیه سینه نیاز به اقدام خاص دیگری ندارند0
اندیکاسیون بستری: در پنومونی های اکتسابی ارتباطی در شرایط زیر میزان مرگ میر افزایش یافته وتوصیه میشود در صورت وجود هر یک ازحالات زیر بیمار حداقل برای 24 ساعت در بیمارستان بستری وتحت نظر درمان قرار گیرد0
اختلالات زمینه ای همراه:
بیماری مزمن ریوی٬ دیابت٬ نارسایی کلیه٬ بیماری مزمن کبدی٬ حالات بعد از اسپلنکتومی٬ بیماری نورولوژیک٬ بیماری نئوپلاستیک ویا الکلیسم
سابقه ی بستری در بیمارستان در یک سال اخیر׃
مشکوک به اسپیراسیون یاحالات همراه با اختلالات هوشیاری
3- یافته های فیزیکی׃تعداد تنفس بیش از 30 بار دردقیقه هیپوترمی یاهیپرترمی٬ وجود بیماری غیر ریوی ویا وجود اختلال هوشیاری
4- یافته های ازمایشگاهی׃ لکوپنی ٬ لکوسیتوز شدید٬باکتریمی٬ افزایش کراتینین٬انمی
5- یافته های رادیولوژیک׃ گرفتاری بیش از یک لوب٬ گسترش سریع عفونت ویاافیوژن پلور
پنومونی باکتریال
عوامل باکتریال عامل دوسوم موارد پنومونی ها دربالغین بوده وشایعترین جرم های مسئول ان عبارتند از׃ استرپتوکوک پنومونی٬ هموفیلوس انفلوانزا وعوامل اتپیک
جهت مقاصد عملی بر اساس تابلوی بالینی٬پنومونی به دو نوع تیپیک وغیر تیپیک تقسیم می شود
پنومونی تیپیک با بروز سریع وناگهانی تب٬ لرز٬ سرفه با خلط چرکی٬ درد پلورتیک قفسه سینه وانفیلتراسیون لوبر مشخص شده ودر اثر پنوموکوک ویاهموفیلوس انفلونزا میباشد0پنومونی غیر تیپیک سیری اهسته داشته وبا تب پایین٬توکسیستی کم٬خلط موکوئیدی وانفیلتراسیون مشخص میشود0وعوامل اتیپیک مسبب ان می باشد0 البته بایستی متذکر شد که درشرایط وحالات خاص٬ عوامل پاتوژنیک متفاوتی دخیل خواهند بود0
نکته ׃هموفیلوس انفلوانزا در بالغین سالم موجب پنومونی نمی شود مگر در صورت وجود اختلالات زمینهای همچون بیماری های مزمن انسدادی ریه، مصرف الکل یا دخانیات، برونشیت مزمن ویا ضعف سیستم ایمنی0
نظرات شما عزیزان:
????????: پنومونی, درمان پنومونی, ویروس پنومونی, بیماری پنومونی,
رژیم خاصی نیاز نیست ، ولی باید به هر طریق ممکن سعی شود تا میزان دریافتی مواد مغذی و مایعات در حد طبیعی حفظ شود. هر ساعت باید حداقل یک لیوان پر، مایعات مصرف شود. این کار به رقیق تر شدن ترشحات ریوی و در نتیجه تخلیه آسان تر با سرفه کمک می کند.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم پنومونی ویروسی باشید.
ـ افزایش درجه حرارت به بالاتر از 9/38 درجه سانتیگراد
ـ درد غیر قابل تحمل ، با وجود مصرف مسکن و گرم کردن محل درد
ـ تشدید کوتاهی نفس
ـ کبودی پیشرونده ناخن ها و پوست
ـ خلط خونی
ـ تهوع ، استفراغ یا اسهال
????????: پنومونی, درمان پنومونی, ویروس پنومونی, بیماری پنومونی,